Dl. Dr. Totir
Are o experienta de peste 10 ani in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, in Clinica condusa de Prof. Dr. Ioan Lascar, si are peste 4000 de operatii estetice si reconstructive efectuate pana in prezent.

Inainte de interventia chirurgicala propriu-zisa, pacientii trebuie sa stie ca este necesara o comunicare cat mai buna cu noi pentru a cunoaste toate afectiunile de care suferiti astfel incat sa va putem ajuta sa luati decizia corecta, in cunostiinta de cauza.
PROGRAMARE CONSULTATIE
Va puteti programa la o consultatie completand formularul de mai jos, sau la 0729.843.335 / 0722.625.067
 Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.
PARTENERI:

CANDIDATUL IDEAL PENTRU INTERVENTIILE DE CHIRURGIE PLASTICAOrice interventie chirurgicala are un risc, dar existenta unor afectiuni cronice face ca acest risc sa creasca foarte mult.
Persoanele care sufera de diabet, hipertensiune arteriala, afectiuni pulmonare, hipercolesterolemie, artrita, emfizem, malnutritie, depresii severe, obezii si s-au fumatorii nu sunt candidatii ideali pentru o interventie cosmetica.
Consumul excesiv de alcool ca si fumatul va transforma in persoane despre care nu se mai poate spune ca sunt  candidatii ideali pentru o interventie cosmetica. Trebuie sa comunicati cu noi pentru a cunoaste toate afectiunile de care suferiti astfel incat sa va putem ajuta sa luati decizia corecta, in cunostiinta de cauza .

Daca sunteti fumator trebuie sa renuntati cu doua saptamani inainte de interventie si minimum doua saptamani postoperator, pentru a putea obtine o vindecare cat mai buna si fara complicatii.
Trebuie sa stiti ca fumatorii au o rata crescuta de infectii, dehiscenta plagilor, necroze cutanate  si complicatii anestezice. Exista studii clinice care demonstreaza ca pacientii fumatori pot dezvolta o necroza cutanata  de 15 ori mai frecvent decat cei nefumatori.

 

Si totusi care este candidatul ideal? 

Cei care nu sunt fumatori, cei stabili emotional, cei care duc o viata sanatoasa.
Asteptarile dumneavoastra trebuie sa fie realiste, nici un chirurg din lume nu o sa poata sa va schimbe viata , trebuie sa puteti accepta si dezavantajele acestor interventii (discomfort postoperator si riscurile interventiei, pretul).
Daca nu indeplinti aceste conditii, nu inseamna ca nu puteti fi operat doar ca, riscurile de aparitie a complicatiilor postoperatorii cresc si ca poate, inaintea unei interventii chirurgicale schimbarea stilului de viata este prioritar.

Este important sa stim:

-   medicatia dumneavoatra inclusiv daca va administrati aspirina sau vitamine
-   hormoni (contraceptive sau substituenti de estrogeni)
-   medicatie naturista
toate aceste produse pot interfera cu coagularea sau cu alte medicamente ceea ce poate determina o crestere  a riscului chirurgical.

Inainte de a va aseza pe masa de operatie trebuie sa aveti raspunsul la cateva intrebari:

-   asteptarile dumneavoastra sunt realiste
-   cum o sa gestionati un rezultat neasteptat
-   sunteti complet informat de riscuri si complicatii
-   aveti timpul necesar pentru recuperare
-   pretul operatiei va creaza un stres suplimentar
-   va ascundeti planul de prieteni si familie – poate crea un stres in plus
-   solicitati interventia pentru dumneavoastra sau la sugestia altcuiva

Riscuri  si complicatii
Rata complicatiilor in chirurgia plastica este foarte mica dar ca orice interventie ea presupune si riscuri de aceea este bine sa fiti bine informati.

Riscuri generale
Complicatii anestezice, unii pacienti au o hiperreactivitate in timpul anesteziei si sedarii, cele mai frecvente complicatii anestezice sunt :
-    aritmie cardiaca
-    obstructia cailor respiratorii
-    embolie, afectare cerebrala, moarte
-    infarct miocardic
-    hipertermie maligna
-    lezarea unui nerv
-    coma, paralizia temporara
Obstructia cailor respiratorii in timpul anesteziei se poate produce prin iritarea lor ce determina, un spasm la nivel laringian cu blocarea cailor respiratorii.
Leziunile cerebrale sunt determinate de lipsa de oxigenare la nivel cerebral.

Hipertermia maligna este o complicatie rara in care temperatura, tensiunea arteriala si frecventa cardiaca au nivele crescute. Nerecunoscuta si tratata la timp poate provoca moartea.
Paralizia temporara apare in cazul in care miorelaxantele administrate nu au fost eliminate postoperator, este usor de detectat si de tratat.

Pacientii cu afectiuni cardiace, respiratorii sau obezii au risc crescut de a face complicatii in timpul anesteziei de aceea pentru a reduce riscul anuntati medicul despre orice  fel de medicatie sau afectiune anterioara  existenta.

Aspiratia se datoreaza faptului ca in timpul interventiei chirurgicale ati vomitat  iar produsele eliminate ajung la nivel pulmonar ceea ce poate determina infectii, tuse cronica, pneumonie. Nu mancati cu sapte ore inainte de interventie, nu consumati lichide inclusiv apa cu cinci ore preoperator.

Pierderea de sange; sangerare exista in orice interventie chirurgicala daca ea este excesiva poate determina complicatii majore. Daca ea se produce intraoperator chirurgul poate rezolva aceasta problema, postoperator  aparitia ei poate determina acumularea de sange sub piele cu producerea unui hematom, necesitand interventie chirurgicala.

Tromboza venoasa profunda reprezinta trombozarea unei vene, poate fi fatala, apare in cazul unor operatii de  lunga durata si mare anvergura, poate aparea datorita imobilizarii prelungite sau datorita unor afectiuni preexistente.
Este greu de prevazut.
Evitati imobilizarea prelungita, miscati picioarele, folositi ciorapii compresivi.

Hipotensiunea  arteriala  reprezinta o scadere marcata a tensiunii arteriale ce poate determina aritmii cardiace sau infarct miocardic.

Infectii, incidenta acestora este foarte mica sub 1% sub antibioterapie, aparitia lor este extrem de grava. Pacientii care au afectiuni vasculare, sunt sub tratament cu steroizi sau sunt fumatori prezinta un risc crescut de infectii.

Dehiscenta suturii determina posibilitatea aparitiei sangerarii si necesita reinterventia.

Riscuri generale pentru interventiile de chirurgie estetica
Necroza urmeaza unei infectii, hematom si apare mai frecvent la fumatori. Necesita excizia  zonei necrozate  ceea ce determina un rezultat cosmetic necorespunzator.
Asimetriile severe si cele moderate necesita retus chirurgical, cele minime sunt inevitabile. Vindecare dificila  depinde de varsta, tipul pielii, nerespectarea indicatiilor medicului .
Hipoestezie, parestezii sunt adeseori temporare uneori permanante cu pierderea sensibilitatii, se datoreaza lezarii unui filet nervos.
Serom poate aparea dupa augmentarea de san, liposuctie si abdominoplatie si consta din acumularea lichidiana sub tegumentara, necesita drenarea si evacuarea seromului.
Riscul de aparitie a trombozei venoase profunde este mai mare la supraponderali, in urma unor traumatisme recente, afectiuni cardiace, pulmonare, cancer in antecedente, infectii severe in antecedente, tulburari de coagulare.
Femeile au un risc crescut daca utilizeaza anticonceptionale orale sau au intrerupt de curand administrarea lor.
Studiile societatii americane de chirurgie plastica arata ca rata complicatiilor in urma interventiilor de chirurgie estetica este foarte mica  sub 1%.
Rata mortalitaii este  de 1/57 000  de interventii  ceea ce reprezinta un procent foarte mic. Riscurile postoperatorii  si incidentele sunt aceleasi atat in clinicile private cat si in cele universitare.

PREOPERATOR

1 NU luati  aspirina sau antiinflamatorii  preoperator
2 Daca sunteti fumator/are este bine sa renuntati cu doua saptamani properator si minimum doua saptamani postoperator, risc crescut de complicatii in cazul fumatorilor
3 Pregatiti ca postoperator sa va duca cineva acasa
4 Trebuie ca cineva sa stea cu dumneavoastra in primele 24-72 de ore postoperator
5 Cumparati-va inainte de interventie medicatia necesara postoperator antibiotice, antialgice si antiinflamatoare recomandate de medic
6 Este preferabil sa aveti draperii mari acasa pentru a va putea odihni si in timpul zilei
7 In jurul patului sa aveti  reviste , carti , telecomenzi, telefoane si tot ce stiti ca aveti nevoie postoperator
8 Va va fi greu sa gatiti cateva zile postoperator aprovizionati-va din timp
9 Sa aveti pregatite pachete de gheata pentru a scadea inflamatia postoperatorii
10 Procurati-va solutii oftalmologice adeseori postoperator se poate sa aveti senzatia de ochi uscati
11 Pregatiti-va haine largi  usor de imbracat bluze cu nasturi in fata
12 Respectati indicatiile medicului legate de medicatie,alimentatie si hidratare
13 Tratamentele homeopatice trebuie discutate cu medicul
14 Este bine sa aveti in casa un laxativ utilizabil la nevoie , medicatia  recomandat postoperator poate produce uneori constipatie.

 
PROGRAMARE CONSULTATIE
Va puteti programa la o consultatie completand formularul de mai jos, sau la 0729.843.335 / 0722.625.067
 Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.
PARTENERI:
 Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.
DR. DUMITRU TOTIR
Calea Serban Voda 95-101 Bucharest, Romania
021 9983