Proceduri Estetice
Este bine sau nu?
Nu stim ce sa spunem, dar un lucru stim cu siguranta, ca transformarea oricarui act medical intr-un act pur comercial sau de marketing nu este un lucru bun. De aceea avand credinta ca reputatia unui medic o dau rezultatele interventiilor si satisfactia pacientilor va invitam sa cititi cu atentie toate informatiile de mai jos si nu uitati ca va stam la dispozitie in orice moment pentru nelamuriri.

Cu stima,
DR. DUMITRU TOTIR,
Medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva
Cercetator stiintific, Doctorand in stiinte medicale
Chirurgia estetica a venit ca rezultat al dezvoltarii medicale si ca o consecinta a cresterii duratei medii de viata a oamenilor precum si datorita dorintei firesti a acestora de a fi mai frumosi si mai increzatori in ei insisi.

Punerea la punct a tehnicilor chirurgicale si de anestezie transforma aceste interventii intr-un act medical sigur cu rezultate foarte bune si cu putine situatii de insatisfactie ale pacientiilor si sau ale medicului.

In timp interventiile estetice vor deveni rutina si daca pana nu cu mult timp in urma erau considerate ca ceva secret despre care se vorbea "doar in soapta si pe la colturi", astazi subiectul este dezbatut in toate revistele si toate canalele media.

CHIRURGIA ESTETICA A PLEOAPELOR - BLEFAROPLASTIA

Aspectul obosit al fetei este dat adeseori de catre excesul tegumentar de la nivelul pleoapelor, asa numitul dermatochalazis, accentuarea santului "tear trough", ochii umflati etc.
Toate acestea se pot corecta in urma interventiei de blefaroplastie superioara si inferioara in urma careia se indeparteaza excesul tegumentar si se intareste tonusul lamelei anterioare a pleoapei.
 

Cazuri:
Cazul 1
INAINTE
DUPA | Blefaroplastia
INAINTE
DUPA | Blefaroplastia
INAINTE
DUPA | Blefaroplastia
INAINTE
DUPA | Blefaroplastia
INAINTE
DUPA | Blefaroplastia

Interventiile chirurgicale estetice asupra pleoapelor indeparteaza grasimea, muschi si pielea aflata in exces de la nivelul pleoapei superioare si inferioare, amelioreaza aspectul de ochi obosit si umflat.
Nu corecteaza ridurile fine, aspectul hiperpigmentat periocular si sprancenele cazute, aceste probleme sunt corectate prin alte proceduri cum sunt liftingul sprancenos sau tehnici de intinerire a pielii-skin resurfacing.

In unele cazuri nu este  necesara interventia chirurgicala asupra tuturor celor patru pleoape ci doar asupra celor inferioare sau superioare. Inciziile sunt situate la nivelul unor pliuri naturale astfel incat sa fie foarte bine mascate iar datorita calitatilor pielii de la acest nivel ele devin dupa 6 luni un an practic invizibile.

Blefaroplastia pleoapei superioare 

Incizia se face intr-un pliu cutanat natural situate la nivelul pleoapei, pielea si grasimea aflate in exces sunt indepartate iar muschiul orbicular este manevrat in asa fel incat sa permita obtinerea unui rezultat corespunzator postoperator.

Blefaroplastia pleoapei inferioare

In urma interventiei sunt indepartate sau repozitionate depozitele de grasime si pielea aflata in exces pentru a conferi un aspect cat mai bun postoperator. Incizia se face la cativa milimetrii sub marginea ciliara a ochiului extinzandu-se putin si in afara lui. Daca tonusul pleoapei dumneavoastra este slabit  este necesar si un procedeu de suspensie a pleoapei ceea ce determina o prelungire a timpului de recuperare.

Daca nu exista un exces tegumentar ci doar o acumulare de tesut adipos atunci este posibil ca abordul sa se faca transconjunctival. Prin acest abord poate fi indepartata grasimea aflata in exces la nivelul pleoapei inferioare dar nu poate fi indepartat excesul tegumentar daca acesta este prezent.
Incizia se face pe fata interna a pleoapei avantajul principal este ca nu raman cicatrici la vedere.

Operatia se desfasoara fie cu anestezie locala potentate intravenous fie cu anestezie generala.
Durata interventiei este cuprinsa intre 2-4 ore.

Consultatia initiala   

La prima intalnire trebuie sa ne comunicati care sunt asteptarile dumneavoastra in urma acestei interventii, este bine sa fiti cat mai specifici pentru ca noi sa intelegem cat mai bine doleantele dumneavoastra. Intelegand asteptarile dumneavoastra vom putea sa va spunem cat se poate obtine si cat nu.

In aceasta intalnire va vor fi descrise si recomandate tehnicile ce vor fi folosite toate in functie de laxitatea pielii, grasimea existenta si alti factor ce pot influenta interventia.
Trebuie sa ne comunicati afectiunile dumneavoastra preexistente si in special hipertensiunea  arteriala, glaucomul, afectiuni retiniene etc.

Anuntati-ne daca  suferiti de :
- boli cardiovasculare
- diabet 
- afectiuni tiroidiene ca hipotirodism
- hipertensiune sau alte afectiuni cardio vasculare
- senzatie de ochi uscati

Toate aceste afectiuni maresc riscurile interventiei. Informarea corecta a noastra ne permite sa minimalizam riscurile interventiei. 

Preoperator

Nu luati aspirina sau alte medicamente antiinflamatorii decat cele prescrise de medicul chirurg
Daca fumati ar fi bine ca  si cu doua saptamani preoperator sa renuntati la fumat riscul de aparitie a complicatiilor este mult mai mare la fumatori.
Aranjati sa fiti transportat acasa postoperatorde catre cineva 
Aranjati ca cineva sa fie in apropierea dumneavoastra  in primele 24-72 de ore postoperator
Cumparati din timp medicatia necesara postoperator 
Pregatiti-va  camera in care va odihniti astfel incat sa va putetui odihni in cursul zilei 
Sa aveti in apropierea patului telecomanda, telefonul  carti reviste si alte lucruri de stricta necessitate in timpil convalescentei
Pregatiti mici pachetele cu gheata sau ochelari din gel ce pot fi inghetati grabesc recuperarea postoperatorie scazand inflamatia
Preoperator nu mancati si nu beti lichide cu  6 ore preoperator
Indepartati machiajul cu 12-24 de ore preoperator
Sa aveti la dumneavoastra postoperator ochelari de soare
Respectati indicatiile legate de medicatie , alimentatie si hidratare.

Recuperarea

Durerea este moderata necesita intre 0-3 zile de medicatie antialgica 
Edemul postoperator dureaza intre 2-5 zile daca se indeparteaza doar piele si intre 1-2 saptamani daca se indeparteaza atat piele cat si grasime
Firele se indeparteaza intre 5-7 zile  posoperator
Reintoarcere la activitatea cotidiana in 5 zile cu ochelari de soare si la 7-10 zile cu make up
Activitati fizice la 2-3 saptamani postoperator
Protectie impotriva razelor solare 6 luni cu factor de protectie 15 sau mai mare
Rezultatul final vizibil la 2-3 luni postoperator
Lentilele de contact trebuie evitate pentru 1-2 saptamani 
Make up pentru ochi utilizabil la 7 zile postoperator

Pentru o vindecare mai rapida:
-    dormiti cu  trunchiul ridicat
-    folositi comprese reci timp de 1-3 zile
-    evitati activitati ce suprasolicita ochii cum sunt cititul,privitul la televizor , computer etc
-    evitati sa clipiti des, favorizeaza  aparitia vanatailor
-    folositi ochelari de soare pentru protectie impotriva vantului  si razelor solare 
-    evitati activitati ce implica o hipervascularizare a ochilor 
-    nu consumati alcool poate determina retentie hidrica

Recuperarea initiala  dureaza intre doua saptamani si o luna iar vindecarea biologica completa dureaza 6 luni moment in care cicatricea este matura.
Postoperator o sa simtiti un discomfort la nivelul ochiului ce dispare in cateva zile, ochiul va fi edematiat si poate prezenta vanatai. Folositi comprese reci si picaturi de ochi ce va vor ajuta 
Incizia va fi rosie si usor proeminenta in perioada de dupa interventie ea se va aplatiza si decolora treptat.Edemul si echimozele dispar in 1-2 saptamani postoperator. Este posibil ca vederea sa va fie incetosata primele zile postoperator este normal, daca dureaza mai mult de 3-4 zile anuntati medicul.
Pleoapele sunt edematiate si se pot lipi intre ele dimineata, nu va speriati spalati genele cu apa calduta pana cand obtineti dezlipirea lor .

Daca sangerati mai mult anuntati medicul!
Respectati recomandarile medicului si reveniti la controalele necesare.

Riscuri si complicatii

Pozitionare anormala  a pleoapei
Cicatrizare anormala
Coloratie  cutanata anormala
Reactii anestezice
Sangerare
Vindecare intarziata
Orbire este extreme de rara mai mica de 1 la 10.000 de cazuri .Se asociaza cu sangerare marcata  odata cu indepartarea grasimii palpebral.
Abraziune corneana este temporara si se vindeca rapid prin ocluzie oculara pentru1-3 zile
Vedere incetosata poate aparea in1% din cazuri si se vindeca cu tratament specific
Vedere dubla este  rara si apare in mai putin de 1%din cazuri ,este temporara.
Sindromul ochilor uscati  este uneori periculos  deoarece poate determina leziuni corneene si chiar pierderea vederii ,se folfosesc lacrimi artificiale.
Dificultati de inchidere a ochilor este adeseori temporara imediat postoperator datorita edemului , arareori necesita corectie chirurgicala.
Milia - mici chiste  se pot forma la nivelul liniei de sutura , in mod normal sunt temporare  dar in unele cazuri trebuie indepartate chirurgical
Hematomul retrobulbar  este o complicatie foarte rara si consta in acumularea de sange in spatele ochiului .

Cicatricile postoperatorii 

Cicatricile sunt permanente, cu toate acestea  inciziile sunt  plasate astfel incat in conditii normale practic  sunt imposibil de vazut, ele sunt plasate imediat sub gene pentru pleoapa inferioara si intr-un pliu preexistent in cazul pleoapei superioare.
Cicatricea devine aproape ivizibila la 2 saptamani postoperator



Pret operatie estetica de blefaroplastie
Intre 800-1000 de euro cele patru pleoape.
Blefaroplastie pleoape superioare 500 euro
Blefaroplastie pleoape inferioare 600-800 euro


1.Este posibila afectarea vederii dupa blefaroplastie?
Interventia chirurgicala se efectueaza strict asupra pleoapelor si a grasimii intraorbitare astfel incat vederea nu este afectata; cu toate acestea intr-un numar foarte redus de cazuri 0,1% exista posibilitatea aparitiei unui hematom intraorbitar ce poate determina scaderea vederii.

2.Este posibila lacrimarea prelungita dupa interventie?
Adeseori acest lucru se intampla pentru o perioada foarte scurta de timp, cateva zile, dar se corecteaza cu lacrimi artificiale si alte substante ce sunt administrate de medic.
 

 Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.
DR. DUMITRU TOTIR
Calea Serban Voda 95-101 Bucharest, Romania
021 9983