Proceduri Estetice
Este bine sau nu?
Nu stim ce sa spunem, dar un lucru stim cu siguranta, ca transformarea oricarui act medical intr-un act pur comercial sau de marketing nu este un lucru bun. De aceea avand credinta ca reputatia unui medic o dau rezultatele interventiilor si satisfactia pacientilor va invitam sa cititi cu atentie toate informatiile de mai jos si nu uitati ca va stam la dispozitie in orice moment pentru nelamuriri.

Cu stima,
DR. DUMITRU TOTIR,
Medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva
Cercetator stiintific, Doctorand in stiinte medicale
Chirurgia estetica a venit ca rezultat al dezvoltarii medicale si ca o consecinta a cresterii duratei medii de viata a oamenilor precum si datorita dorintei firesti a acestora de a fi mai frumosi si mai increzatori in ei insisi.

Punerea la punct a tehnicilor chirurgicale si de anestezie transforma aceste interventii intr-un act medical sigur cu rezultate foarte bune si cu putine situatii de insatisfactie ale pacientiilor si sau ale medicului.

In timp interventiile estetice vor deveni rutina si daca pana nu cu mult timp in urma erau considerate ca ceva secret despre care se vorbea "doar in soapta si pe la colturi", astazi subiectul este dezbatut in toate revistele si toate canalele media.

LIPOSUCTIA - LIPOSCULPTURA

Liposuctia este procedura prin care se indeparteaza o cantitate de grasime aflata in exces intr-o anumita portiune a corpului si care nu poate fi indepartata prin dieta si sau activitati fizice.

SAFE-LIPO este tehnica cea mai sigura pentru pacienti, ea  ofera cele mai bune rezultate, se realizeaza folosind aparatura clasica de absorbtie si sau aparte mai noi de tip Vibro-Lipo, PAL-LIPO.

In clinica folosim aparatura de tip Vibro-LIPO si PAL-LIPO
 

Cazuri:
Cazul 1
INAINTE
DUPA | Liposuctie
INAINTE
DUPA | Liposuctie
INAINTE
DUPA | Liposuctie
INAINTE
DUPA | Liposuctie
INAINTE
DUPA | Liposuctie

Liposuctia cu intumescenta consta in introducerea unor mari cantitati de solutie in tesutul adipos (intumescenta).

Prin introducerea acestor mari cantitati de solutie scade sangerarea si scad riscurile acestei interventii. Dupa intumescenta grasimea este extrasa cu ajutorul unor canule de diferite diametre si lungimi. Anestezia folosita este generala sau locala pentru arii mai mici potentata intravenos.

Interventia poate dura de la o ora pana la 5 ore in functie de numarul de zone ce trebuiesc tratate si mai putin de cantitatea de grasime extrasa. Cu cat cantitatea de grasime depaseste in medie 3 litri cu atat riscurile interventiei cresc.

Postoperator veti purta un costum compresiv pe care trebuie sa-l purtati intre 4-6 saptamani zi de zi daca este posibil inclusiv noaptea Postoperator o sa ramaneti in clinica pentru 24 de ore dupa care puteti pleca acasa preferabil insotit/a de cineva.

Celulita si liposuctia

 Aspectul celulitic si vergeturile  nu sunt  accentuate de procedura de SAFE -LIPO, deoarece celulita este legata de straturile superficiale adipoase si nu de cele profunde la nivelul carora actioneaza  procedura de liposuctie.

Liposuctie versus abdominoplastie 

Daca aveti o piele elastica cu un tonus bun si lipsita de vergeturi sunteti un bun candidat pentru liposuctie daca aveti exces tegumenta (piele cazuta ), elasticitate redusa a pielii aparuta mai ales dupa sarcina trebuie sa luati in considerare o abdominoplastie.

Candidatul  ideal pentru liposuctie

Este apropiat de greutatea ideala
Doreste indepartarea unor zone specifice care prin dieta si sau activitati fizce nu poate fi indepartata
Greutatea este stabila in ultimele 6 luni
Tonusul si elasticitatea pielii este buna 
Nu prezinta piele cazuta sau sort abdominal
Nu prezinta vergeturi marcate
Are asteptari realiste 
Este stabil  emotional
Intelege riscurile interventiei

Chiar daca nu indepliniti toate aceste conditii nu inseamna ca nu puteti face o liposuctie  doar ca rezutatele si satisfactia dumneavoastra nu este intotdeauna cea asteptata.
Liposuctia nu este o  metoda  prin care  se trateaza  obezitatea  ci o metoda de modelare a excesului de grasime din anumite zone.
Daca sunteti diabetic, fumator, afectiuni cardiace, renale hepatice sau pulmonare, istoric familiar de tromembolism, riscurile interventiei sunt crescute.

Pretul unei operatii de liposuctie pleaca de la 2.000 euro, in functie de numarul de zone tratate.

Consultatia initiala

La prima intalnire trebuie  sa  ne prezentati  asteptarile dumneavoastra ceea ce doriti sa obtineti postoperator, daca vom intelege asteptarile  dumneavoastra  atunci si rezultatele vor fi coresunzatoare. La aceasta intalnire vom stabili tonusul, elasticitatea pielii si cantitatea de grasime si dispunerea  ei .
Tot in aceasta intalnire va v-a fi explicata tehnica folosita  si riscurile ei. Daca sunteti fumator sau daca prezentati leziuni  solare ale pielii cu fenomene de  imbatranire rezultatele interventiei sunt afectate.

Preoperator

Nu luati aspirina sau alte antiinflamatoare  cu doua saptamani preoperator
Discutati cu medicul orice tratament medicamenos inclusive cel homeopatic
Daca fumati ar fi bine ca  si cu doua saptamani preoperator sa renuntati la fumat riscul de aparitie a complicatiilor este mult mai mare la fumatori. Aranjati sa fiti transportat acasa postoperator de catre cineva 
Aranjati ca cineva sa fie in apropierea dumneavoastra  in primele 24-72 de ore postoperator
Cumparati din timp medicatia necesara postoperator 
Pregatiti-va  camera in care va odihniti astfel incat sa va putetui odihni in cursul zilei ( draperii groase ce impiedeca intrarea luminii)
Sa aveti in apropierea patului telecomanda, telefonul  carti reviste si alte lucruri de stricta necesitate in timpul convalescentei
Este bine sa folositi apa de gura postoperator primele zile spalatul pe dinti se va face cu dificultate
Preoperator nu mancati si nu beti lichide cu  6 ore preoperator
Respectati indicatiile legate de medicatie, alimentatie si hidratare.

Recuperarea postoperatorie
  
Durerea este moderata  iar medicatia antialgica este administrata timp de  7-14 zile 
Edemul persista timp de 1-3 luni
Echimozele dureaza pana la 21 de zile  se trateaza cu topice locale
Hipoestezie (amorteala) pe zona liposuctionata  poate dura pana la cateva luni
Pansamentele sunt schimbate la 24 de ore dupa care  la prima intalnire in clinica, suportul comresiv se pastreaza zi si noapte pentru minimum 7-14 zile .Respectati indicatia noastra.
Reluarea activitatii se face la 2 saptamani postoperator
Exercitile fizice pot fi reluate la 2-4 saptamani postoperator
Rezulatul final se obtine la 3-6 luni postoperator.

Pentru o recuperare mai rapida 

Consumati o cantitate corespunzatoare de lichide pentru a preveni deshidratarea  
Nu consumati bauturi alcoolice  cu 48 de ore inainte si dupa interventie
Folositi suportul compresiv conform indicatiei pentru a preveni intarzieri in vindecare 
NU aplicati gheata pe zonele liposuctionate
NU faceti baie in piscine, Jacuzzi sau cada cel putin 7 zile postoperator.

Recuperarea dupa liposuctie poate fi  neplacuta  dar majoritatea pacientilor se imtorc la activitatile curente la 10-14 zile de la interventie .
In primele saptamani de la interventie  pot aparea simtome de arsura, durere,edem sau hipoestezie ele sunt temporare si  se amelioreaza cu medicatie antialgica.

Noul contur al corpului dumneavoastra va fi vizibil la cateva saptamani dupa interventie odata cu remiterea edemului la fel ca si pierderea in greutate care nu este vizibila pe cantar in pram luna NU uitati este o interventie de indepartare a grasimii din anumite zone nu de tratament a obezitatii.

Trebuie sa stiti ca  adultii au un numar fix de celule grasoase o parte din ele  sunt indepartate prin liposuctie   dar nu toate, ca urmare, nu inseamna ca zonele liposuctionate sunt scutite de fenomenul de ingrasare daca nu se respecta o dieta si un mod de viata corespunzator. Ceea ce este adevarat este ca daca va veti ingrasa postoperator o veti face predominant in zonele  care nu au fost liposuctionate.

Riscuri  si complicatii

Contur  anormal 
Reactii postamestezice 
Sangerare, senzatie de arsura
Moarte 0,01% 
Depresie majora formele de depresie minora sunt normale dupa o interventie chirurgicala
Denivelari 
Tromboza venoasa profunda  apare dupa o imobilizare de lunga durata. Este important ca la fiecare ora sa va ridicati si sa faceti cativa pasi in casa iar in pat sa miscati picioarle cat mai des posibil.
Embolie grasoasa  mai putin de 0,01%
Hematom 
Hipotermie
Infectie 
Cheloid
Perforatia peretelui abdominal  este extreme de rara , se recomanda alegerea unui  chirurg cu experienta pentru a evita acest risc .
Hipoestezie cutanata definitiva risc sub 1%
Reactie la medicamente 
Soc  si hemodilutie poate aparea  daca se extrag cantitati mai mari de 5 litri de grasime dupa oprealabila infiltrare corespunzatoare de lichid.
Necroza tegumentara 
Cicatrici vizibile
Edem 

Riscul aparitiei complicatiilor creste  daca terenul prezinta predispozitie sau este  tarat, daca se extrag cantitati mari de grasime, daca se asociaza mai multe proceduri cu liposuctia
Pacientii la care interventia se face sub anestezie locala  prezinta un risc scazut de aparitie a complicatiilor

Cicatricile

Cicatricile postoperatorii sunt definitive , dar de obicei sunt necesare doar doua incizii mai mici de 1 cm pentru fiecarre zona liposuctionata,ele sunt plasate de obicei in pliuri cutanate sau pe vechi cicatrici  ori sunt ascunse in pilozitatea pubiana, ombilic.
Pentru o buna cicatrizare evitati expunerea la razele solare, folositi cremele recomandate de catre noi

Costul interventiei de liposuctie
Primele doua zone 300-400 euro pentru fiecare zona, dupa care  pentru fiecare zona operata se adauga 200 de euro.

1.Rezultatul este definitiv?

Raspunsul este categoric DA, orice corectie ulterioara fiind de obicei o corectie doar a aspectului estetic al urechii.

2.Daca ma ingras se mai depune in zonele liposuctionate?
DA, grasimea se va depune si in zonele acelea dar intr-o proportie ceva mai mica pentru ca de acolo au fost scoase un numar de celule grasoase.

3.Liposuctia este o metoda de slabire?
NU, nu este o metoda de slabire; este o interventie de modelare corporala si de aceea de multe ori se numeste liposculptura.

4.Cat timp trebuie sa port corsetul?

In general este necesar sa purtati corsetul timp de 6 saptamani ajuta la o vindecare mai rapida a zonelor tratate.

5.La cat timp pot sa reiau activitatile fizice?
Imediat ce starea dumneavoastra generala va permite.

6.La cat timp pot sa ma expun la soare?
Dupa 6 luni de la interventie.
 

 Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale solicitate, conform cu Termenii si Conditiile de Utilizare si cu Politica privind Protectia Datelor cu Caracter Personal.
DR. DUMITRU TOTIR
Calea Serban Voda 95-101 Bucharest, Romania
021 9983